Széleskörű együttműködéssel valósulhat meg a pesti alsó rakpart fejlesztése

A civil szervezetek és a Fővárosi Önkormányzat közös munkája fontos ponthoz érkezett: a pesti alsó rakpart jövőjével foglalkozó partnerségi egyeztetés résztvevői közös nyilatkozatot fogadtak el, melynek köszönhetően széleskörű támogatottsággal valósulhat meg a pesti alsó rakpart fejlesztése.

A Fővárosi Önkormányzat és a különböző érdekeket és értékeket képviselő civil szervezetek a nyár elejétől kezdődően intenzív egyeztetéseket folytattak, mely eredményeként egy széleskörűen elfogadható jövőképet alkottak meg. A 2022. október 27-én, ünnepélyes keretek között aláírt nyilatkozat a rakpart jövőképe mellett a rakpart tervezéséhez, és a kivitelezési munkálatokhoz kapcsolódó együttműködés kereteit is rögzíti. Az egyeztetésben részt vett és a nyilatkozatot aláírta többek között a Magyar Autóklub, a Magyar Kerékpárosklub, a Levegő Munkacsoport, a VALYO – Város és Folyó Egyesület és a Személyhajósok Szövetsége is – az aláírók teljes listája a cikk végén olvasható.

A tervezett felújítás történelmi lehetőség arra, hogy XXI. század igényeire és kihívásaira, így a klímaváltozás hatásaira is reflektáló, színvonalas közterület jöhessen létre a belvárosi partszakaszon. Éppen ezért az egyeztetéseken minden résztvevő egyetértett abban, hogy a rakpart felújítása fontos feladata a Fővárosnak, és egyetértettek abban is, hogy ez a felújítás csak akkor lehet sikeres, ha az előkészítés és a megvalósítás is a budapestiekkel partnerségben történik.

A résztvevő szervezetek támogatják azt a korábbi elképzelést, melynek célja a pesti alsó rakparton új zöldfelületek növelése, a szabadidős szolgáltatások bővítése, a gyalogos és kerékpáros használat elősegítése, illetve a turisztikai és hajós forgalom rendezett kiszolgálása. Mindez szakaszosan eltérő kialakítással, ütemezetten valósulhat meg a következő években.

A fejlesztés egyik legfontosabb, első lépése a most megkötött együttműködési nyilatkozat, mely alapján folytatódhat a rakpart tervezése. Ezzel párhuzamosan folytatódnak a teszt jellegű események, mint például a rakpart hétvégi gyalogos-kerékpáros megnyitása vagy a tavaly nyárihoz hasonló tesztesemények, melyek során a fővárosi szakcégek a civil partnerekkel közösen folyamatosan mérik és értékelik a pesti alsó rakpart újszerű használatának hatását a környék és a város közlekedésére. A kivitelezés első ütemben azokon a szakaszokon – pl. az Id. Antall József rakparton – valósulhat meg, ami a pesti alsó rakpart közúti átmenő forgalmára nincs végleges hatással. A tesztesemények tapasztalatainak értékelése alapján, ha az eredmények bizonyítják a város közlekedésének működőképességét, a kivitelezés további ütemében egyes szakaszokon teljes szélességben gyalogosbarát sétányok valósulhatnak meg.

A kivitelezés több ütemre bontása lehetőséget teremt arra, hogy a végleges átalakítás előtt kiterjesztett és alaposan vizsgált tesztidőszakot lehessen tartani, ami megmutatja a tervezett átalakítások várható hatásait. Ezért a nyilatkozat aláírói támogatják, hogy a hétvégi alkalmak mellett akár a nyári tanítási szünetben, akár hétköznap esténként (a délutáni csúcsforgalom után) megnyíljon a rakpart a gyalogosok előtt.

Fontos pont a közös nyilatkozatban az is, hogy az aláírók támogatják, hogy az ideiglenes megnyitások ne csak a forgalmi változásokat, hanem a tervezetett új közterületi funkciókat is modellezzék. Ilyen modellezés volt például, amikor az elmúlt két nyáron több héten keresztül egy-egy kísérleti, kreatív pihenőparttá alakultak a pesti vagy épp budai rakpartok. A tesztidőszakok, megnyitások új teret biztosítanak a városi élet számára, közelebb hozzák a budapestieket a város identitását alapjaiban meghatározó Dunához, és megmutatják, milyen könnyen lehet máshogy használni a közterületet, mint ahogy korábban megszoktuk.

A rakpart megújítása szempontjából az is fontos, hogy a megnyitások alatt értékes adatokat lehet gyűjteni a forgalmi változások hatásairól. A nyilatkozat ezért az eddigieken túl azt is rögzíti, hogy tesztidőszakok eredményeit közösen kidolgozott mérési sztenderdek alapján kell majd megvizsgálni.

A közös nyilatkozat elfogadása fontos pont a rakpartok megújulásában: egyértelmű, kiszámítható keretet teremtve rögzíti azokat a közös pontokat, amik mentén folytatódhat a konstruktív partneri munka a Főváros és a civil szervezetek között.

A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.

A nyilatkozatot aláíró szervezetek:

Budapest Főváros Önkormányzata

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

C8 – Civilek Józsefvárosért Egyesület

Járókelő Közhasznú Egyesület

Kis Távolságok Városa Alapítvány

Kortárs Építészeti Központ

Közösségfejlesztők Egyesülete

Levegő Munkacsoport

Magyar Autóklub

Magyar Kerékpárosklub

Magyar Közlekedési Klub

Magyar Település és Területfejlesztők Szövetsége

NiT Hungary – Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete

Országos Taxis Szövetség

Személyhajósok Szövetsége

Város és Folyó Egyesület

Város és Mobilitás Intézet